Trendkleuren 2023

Op zoek naar de perfecte kleur voor jouw project?
Bekijk nu de trendkleuren van 2023.  

Trendkleuren verf

Greenpaints is een kennis- en inspiratiecentrum. Zowel online als offline inspireren we jou om aan de slag te gaan. Om je het beste advies te geven, verdiepen we ons ook continu in de laatste trends. Veel verffabrikanten / verfdealers (wat is de juiste term om te gebruiken?) hebben de trendkleuren voor 2023 aangekondigd. In 2023 – net als in 2022 – zie je dit jaar veel natuurkleuren. Dit heeft alles te maken met het feit dat we veel tijd thuis door hebben gebracht en er nog steeds veel tijd doorbrengen. We proberen buiten naar binnen te halen, maar besteden ook meer tijd buiten.

Groot voordeel van deze natuurtinten in de ongekende hoeveelheid aan mogelijke kleurcombinaties. Voor elke ruimte kun je de kleuren toepassen in de details of juist op grote oppervlakken. Geef een ruimte waar je dagelijks veel tijd doorbrengt – zoals de woonkamer of je thuiskantoor – bijvoorbeeld een blauwgroene tint als Vining Ivy. De kleur die je aanbrengt in een ruimte heeft meer invloed op je dan je zou denken. En vergeet ook de kleinste ruimtes in het huis niet. Het toilet is misschien niet de eerste ruimte waar je aan denkt, als je je woning een nieuwe uitstraling wilt geven. Maar ook deze kleine ruimte krijgt met een minimale aanpassing een compleet andere uitstraling.

De trendkleuren van 2023 – Klik voor meer inspiratie:

Histor

“Vining Ivy”

 

SW 6101 Sands of Time kleurstaal

Sherwin-Williams

“Redend Point”

 

SW 6101 Sands of Time kleurstaal

Flexa

“Wild Wonder”

 

SW 6101 Sands of Time kleurstaal

Pantone

“Viva Magenta”

Je prettig voelen in huis

Thuiswerken, thuisscholing en minder activiteiten buiten de deur. De afgelopen jaren hebben we veel tijd thuis doorgebracht. Het is dan ook niet verrassend dat we ons nu meer dan ooit prettig willen voelen thuis. Dit kan natuurlijk door het inrichten van een goed thuiskantoor, door het gebruik van de beste producten en materialen. Maar ook door het verbeteren van de omgeving.

Om deze exacte reden kozen veel mensen in de afgelopen jaren voor groot onderhoud aan huis en tuin. Een plek waar je normaal niet vaak zat, werd nu opeens met grote regelmaat benut. Hoe komt de juiste kleurkeuze bij dit alles in beeld? Voor alle ruimtes waar je veel thuis besteedt, of het nu een thuiskantoor is of een veranda in de tuin, wil je een kleur die een prettig gevoel geeft. Een kleur die je thuis laat voelen, je energie geeft of juist voor ontspanning zorgt. Je wilt je in elke ruimte prettig voelen, ongeacht de energie die je er hebt. De trendkleuren van 2023 helpen jou met het creëeren van het juiste gevoel in elke ruimte. 

Natuurtinten

De trendkleuren van 2022 brachten met groen-, blauw- en zandtinten de natuur in huis. Deze trend zien we ook in 2023 terugkomen. Donkergele / beige, blauwgroen en bruintinten sluiten wederom aan op het natuurthema. Het is niet zonder reden dat dit natuurthema vaker terugkeert. Zo zijn natuurtinten vaak de kleuren die voor een prettig, rustgevend gevoel thuis zorgen. Daarnaast kun je het met een groen- of bruintint zo eenvoudig houden als je het zelf wilt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de combinatiemogelijkheden bijna oneindig zijn.

Simplificeren / minimalisme

Alle op deze pagina genoemde trendkleuren zijn uitermate geschikt om een ruimte te simplificeren. Geen ingewikkelde patronen, details en kleurcombinaties. Je verft bijvoorbeeld één muur in een van de trendkleuren en kiest zo voor een minimale kleuraanpassing en/of uiting. Of je maakt de keuze om enkel de deur of een aantal kasten te verven in een trendkleur. Ook op die manier creëer je op een eenvoudige manier een minimale uitstraling in de ruimte.

Kleur in de details – Combineer trendkleuren

Met de toevoeging van Viva Magenta van Pantone vind je een meer gedurfde kleur binnen de trendkleuren van 2023. Vining Ivy, Redend Point en Wild Wonder zijn neutraler en worden vaker als dekkende kleur gebruikt voor een volledige muur. Onze ervaring is dat een kleur als Viva Magenta minder snel op een grote oppervlakte wordt toegepast. Durf je deze stap ook niet te zetten, maar wil je de kleur wel terug laten komen in een ruimte? Pas deze dan eens toe in de details. Een stoel, tv-meubel of hoofdbord van je bed is uitermate geschikt. Met een klein aanpassing geef je de ruimte een nieuwe uitstraling.

Groot voordeel van de trendkleuren? Door de eenvoud en vele natuurtinten zij ze zeer divers. Aan combinatiemogelijkheden dus geen gebrek. Verf bijvoorbeeld jouw nachtkastjes met een laag Viva Magenta en breng Redend Point aan op of een (of meerdere) van de muren. Zo laat je op een eenvoudige manier bepaalde elementen in de ruimte naar voren komen. 

Kleur van het Jaar 2023 van Pantone: Viva Magenta
Dapper en onbevreesd.

We moesten er even op wachten, maar ook Pantone kondigde begin december de trendkleur van 2023 aan. Deze kleur die afstamt van de rode familie is volgens Pantone ‘zowel krachtig als levendig’. En hoewel je bij het zien van de kleur misschien niet direct de link met een natuurtint legt, is er wel degelijk een verband met de natuur. Volgens Pantone is de Viva Magenta geïnspireerd door het rood van cochenille, een van de kostbaarste kleurstoffen die behoren tot de natuurlijke kleurstoffenfamilie. In Nederland kennen we cochenille ook wel onder de term karmijn(zuur). In het tijdperk van technologie wilde Pantone proberen om inspiratie te halen uit de natuur. En wilde ze zelfexpressie aanmoedigen met een rode tint die pure vreugde toont. Het is zeker een kleurtoon die opvalt tussen de overige trendkleuren van 2023. Gebruik jij Viva Magenta voor een van jouw volgende projecten?

Bron: Histor

Kleur van het Jaar 2023 van Histor: Vining Ivy
Blauw, groen of blauwgroen?

Iedereen ziet de Vining Ivy van Histor anders. Met deze trendkleur van 2023 zorg je voor rust en balans in huis. Je kunt alle kanten op met Vining Ivy. Van eenvoudig tot uitbundig. Daarnaast is deze kleur ook uitermate geschikt om buiten te gebruiken. Als achtergrondkleur onder jouw veranda bijvoorbeeld. Pas de Histor trendkleur toe op slechts één muur en je krijgt al een compleet nieuwe uitstraling in jouw thuiskantoor of slaapkamer. Combineer het blauwgroene met andere bruine en grijze natuurtinten. Kies bijvoorbeeld voor houtelementen of een bruine bank. Of laat de Vining Ivy nog meer naar voren komen door gebruik te maken van witte elementen in bijvoorbeeld jouw hoge plinten of door middel van witte gordijnen.

Trendkleur Sherwin-Williams 2023: Redend Point
Ga verder – kies de minder bewandelde weg

“We verlangen naar verbinding en dat begint bij ons thuis” Redend Point is een tint waar over nagedacht is, die zorgt voor nieuwe warmte in de ruimte”. Waarom de kleur van 2023 van Sherwin Williams zo’n geliefde kleur is? Hij is geschikt voor elke ruimte. Of je Redend Point nu toepast in je thuiskantoor of slaapkamer. De ‘blozende’ tint heeft in elke ruimte een plek en laat op een unieke manier een rustgevend en kalmerend gevoel achter in de ruimte.

Wil je je kamer verder stylen nadat je Redend Point hebt toegepast? Kies dan voor minimale en kalmerende elementen. Denk daarbij aan ronde vormen, warme houtkleuren en een balans tussen lagen van natuurlijke en neutrale elementen. Combineer met andere kleuren, van roze klei tot terracotta tinten. De 2023 trendkleur van Sherwin Williams is zowel rijk aan kleur als aan combinatiemogelijkheden.  

Flexa Kleur van het Jaar 2023: Wild Wonder
Voel de magie van de natuur in je huis

Je verbonden voelen met de natuur en je prettiger voelen in je huis. Dat is wat Flexa wil bereiken met Wild Wonder – de trendkleur van 2023. “Het is een warme natuurlijke tint die ons een verbinding met de natuur biedt en waarmee we de magie van de natuur in onze huizen kunnen binnenhalen.”

De oker/bruine tint is door de connectie met vele natuurtinten zeer goed te combineren in alle ruimtes van je woning. Geef bijvoorbeeld de keuken een zachte uitstraling met de rustgevende bostinten (Wild Wonder en Grungy Roots) van Flexa. Of creëer een gezellige gezinsruimte of uitnodigende slaapkamer door Wild Wonder toe te passen op de muren of in de details van de ruimte.

 

Archief: Trendkleuren
Geen juiste kleur voor jouw project kunnen vinden?

Het kan natuurlijk dat de trendkleuren van 2023 niet helemaal zijn wat jij zoekt voor jouw project. Gelukkig hebben we nog genoeg andere mogelijkheden om inspiratie op te doen. Bekijk bijvoorbeeld de Kleur van de Maand of de Trendkleuren van 2021 en 2022. Krijg je liever kleuradvies? Neem dan gerust contact met ons op.