Biobased verf/minerale verf

Biobased verf, natuurlijk de beste keuze…

Vaak wordt aangenomen dat watergedragen verf ecologisch en milieuvriendelijk is, maar dit is niet zo. De gebruikelijke watergedragen verven zijn gebaseerd op fossiele grondstoffen en hebben alleen water als oplosmiddel. Natuurlijk is het beter om biobased verven en mineraalverven toe te passen.

Biobased verven zijn gebaseerd op herwinbare natuurlijke grondstoffen, zoals planten, bomen en gewassen. Ook kunnen reststromen uit de biomassa en voedingsmiddelen industrie gebruikt worden om bindmiddelen van te maken. Omdat ze op korte termijn terug groeien vormen biobased grondstoffen een onuitputtelijke bron van materiaal. Dit in tegenstelling tot fossiele grondstoffen die over duizenden jaren zijn ontstaan.

Mineraalverven zijn gebaseerd op natuurlijke minerale grondstoffen. Het bindmiddel is opgelost in water en is qua opbouw en hardheid gelijk aan bergkristal. Door de toepassing van minerale vulstoffen en anorganische pigmenten hebben deze verven een zeer fraaie matte uitstraling en een uitmuntend kleur en glansbehoud. Ze zijn tevens hoog waterdampdoorlatend en gaan groei van bacteriën en schimmels tegen. Een veel gezonder (binnen)klimaat is het aangename resultaat.

In de bouw, maar ook op andere gebieden zijn biobased en minerale materialen van grote waarde voor de toekomst. Biobased en minerale bouwmaterialen hebben door hun natuurlijke eigenschappen aanvullende voordelen op het gebied van gezondheid en comfort. Produceren en bouwen met deze materialen past volledig binnen een circulaire economie.