gastblog-bouwbiologie-sparc-architecture-nathalie-groot-kormelink-greenpaintsPastedGraphic_1

Bouwbiologie

Bouwbiologie is in Nederland een nog behoorlijk onbekend wetenschappelijk vakgebied. Daarom spraken we met architect en bouwbioloog Nathalie Groot Kormelink. Zij vertelt over de relatie tussen bouwen en gezondheid.

Bouwbiologie als wetenschap is in de jaren 70 van de vorige eeuw in Duitsland is ontstaan en richt zich op het effect van gebouwen op de mensen die erin wonen of werken en het effect van die gebouwen op de omgeving. Een bouwbioloog kijkt dus 2 kanten op: wat doet het gebouw met jou, en wat doet het gebouw met de omgeving. In Nederland hebben we ongeveer 40 bouwbiologen, in Duitsland zijn er duizenden. We lopen op dit gebied dus achter. Gezondheid – in de breedste zin van het woord, dus ook voor de flora, fauna en onze planeet – staat altijd centraal in de bouwbiologie.

Missende schakel

 

Groot Kormelink, oprichter van bureau Sparc Architecture in Enschede, had tot voor een paar jaar geleden ook nooit van bouwbiologie gehoord. Maar het gevoel dat er iets miste was er wel. “Duurzaam bouwen is een container begrip geworden. Een paar zonnepanelen en wat meer isolatie en we vinden het al snel duurzaam. Maar is dat wel echt duurzaam? Vroeg ik me af. Toen kwam ik de bouwbiologie tegen en die beantwoorde mijn vragen.

gastblog-bouwbiologie-sparc-architecture-nathalie-groot-kormelink-greenpaintspasfoto_kopie

Bouwbiologie gaat namelijk veel verder dan duurzaam of biobased bouwen. Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat je bij biobased bouwen kijkt naar de materialen en bij duurzaam bouwen naar het energieverbruik of besparing. In de bouwbiologie kijken we naar alle aspecten van de bouw: het ontwerp, de materialen, het binnenklimaat, lucht en luchtvervuilers, geluid en geluidsisolatie, natuurlijke bouwmethodes, de technische installaties, energie efficient ontwerp, verwarming en ventilatie, veiligheid en ergo-nomie, straling, kleurgebruik, licht en verlichting en afwerkingen. Een duurzaam gebouw is lang niet altijd gezond; een bouwbiologisch gebouw is wél altijd duurzaam en gezond.”

CHEMISCHE STOFFEN

In de bouwbiologie is het binnenklimaat een belangrijk thema. “Het binnenklimaat bestaat uit de vier componenten: lucht, temperatuur, luchtvochtigheid en elektroklimaat, en die vier beïnvloeden elkaar op allerlei manieren. Daarnaast worden de componenten op hun beurt weer beïnvloedt door (bouw)materialen, con-structietype en soort en mate van isolatie.” vertelt Groot Kormelink. In veel woningen is de binnenlucht niet goed. “Het Longfonds geeft bijvoorbeeld ook aan dat de binnenlucht in veel Nederlandse huizen over het algemeen slechter is dan buiten. En dat terwijl we vaak wel 20 à 22 uur per dag binnen zijn.” (bron)

De oorsprong van slechte binnenlucht is te vinden in de introductie van 10-tallen miljoenen synthetische/chemische stoffen halverwege de vorige eeuw. Denk aan oplosmiddelen in verf of vlamvertragers in textiel. Of het onderwerpen van materialen aan allerlei processen om ze sterker of juist buigzamer, ze brandwerend, schimmelwerend of vochtafstotend te maken.

Van sommige stoffen, zoals sommige vluchtige organische stoffen (VOS), weten we dat ze gezondheidsklachten veroorzaken. (bron)

Maar van veel van deze nieuwe stoffen weten we niet of nauwelijks wat ze met ons en het milieu doen, daarom kiezen we vanuit de bouwbiologie altijd voor de meest natuurlijke variant. De natuur is de leidraad van de bouwbiologie.

AFWERKINGEN

Een belangrijk onderdeel voor veel mensen is de inrichting van je interieur en de eindafwerking van je wanden, plafond en vloer. ’Als bouwbioloog kijken we hier kritisch in mee. Welke keuzes maak je qua materiaal en afwerking? Welke vloerafwerking, welke gordijnen en welke verf kies je? Deze keuzes kunnen het binnenlucht positief of negatief beïnvloeden. Vanuit de bouwbiologie adviseren we bijvoorbeeld leemstuc voor de wanden, dat is ademend en reguleert het vocht in je woning. Het heeft een bewezen positieve invloed op het binnenklimaat.”

“Voor advies op het gebied van verf heb ik tijdens elk project contact met Greenpaints. Als bouwbioloog ken ik de mogelijke gezondheidsrisico’s van het gebruik van verven. Om daar een voorbeeld van te geven kennen de meeste mensen het begrip schilderziekte. Schildersziekte is een aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel is aangetast door langdurige blootstelling aan VOS en andere chemische stoffen, denk bijv. aan terpentine en wasbenzine.” (bron: Hersenstichting)

Greenpaints geeft eerlijk advies en is voor mij de kenner op het gebied van duurzame verven. En niet alleen voor opdrachtgevers, zoals het bouwbiologische huis in Enschede, ga ik naar Greenpaints. Ook voor mijn eigen schuur heb ik advies en verf van Greenpaints gebruikt. En recent heb ik een zelfgemaakte eettafel voor in mijn huis behandeld met 3 lagen grondverf en lak van Greenpaints.”

gastblog-bouwbiologie-sparc-architecture-nathalie-groot-kormelink-greenpaintsIMG_4314

Deens onderzoek

“Nu zou je denken dat we met de wetenschap van de schildersziekte voorzichtig zijn met de chemicaliën in verven. In een recent Deens onderzoek van augustus van dit jaar kwam echter allerlei alarmerende zaken naar voren over chemische middelen die nog steeds in verf te vinden zijn. Formaldehyde, bekend om zijn potentiële gezondheidsrisico’s, was aanwezig in 11 van de 30 monsters, weliswaar in lage concentraties. In sommige verven werden zware metalen als lood, chroom en zink gedetecteerd, waarbij de zinkniveaus de limieten voor schoon afval (!) overschreden. Er waren 2 verven die uitzonderlijke hoge beginemissies hadden qua VOS uitstoot. In 2 op de 3 monsters werd ammoniak aangetroffen.” Zie voor meer informatie het volledige onderzoek

Zoals al aangegeven kunnen VOS negatieve invloed hebben op je gezondheid. De eerste emissies van VOS en ammoniak kunnen acute gezondheidsklachten veroorzaken. Zoals problemen met de luchtwegen en huidirritatie of overgevoeligheid. Het is daarom van belang om tijdens en na het verven goed te ventileren en blootstelling tot een minimum te beperken. Er zijn ook gevolgen voor het milieu, zoals bodem- en waterverontreiniging door onjuiste verwijdering van verf die schadelijke metalen bevat. De mogelijke problemen voor de mens en de natuur onderstrepen de noodzaak van het gebruik verven op natuurlijke basis. Onderstaande wordt in het Deense onderzoek aanbevolen:

  • kies verven met minder of geen schadelijke chemicaliën
  • let op goede ventilatie
  • vermijd pas geverfde ruimtes de eerste 2 tot 3 dagen

Zo kan het gezondheidsrisico beperkt worden.

BEWUSTWORDING

De eerste stap naar verandering in altijd bewustwording. Voor mij kwam die bewustwording toen ik me verdiepte in de bouwbiologie. Er is voor bijna elke materiaal of afwerking een betere keuze mogelijk. Laat je daarom goed informeren, denk na over alternatieven en kijk breder. Bewustwording is de eerste stap!

Aanvragen zakelijk account

Inspiratie, nieuws en acties in je mailbox!

13 + 3 =