goudhaantje-futura-non-paint-webshop-greenpaints-MMHN-20210716-7519
Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens ervaren hoe het is om met een slechte kwaliteit kwast te schilderen. Haartjes die achterblijven op het schilderwerk en kwasten die lelijke strepen of vegen achterlaten zijn vaak de belangrijkste oorzaken van de frustratie. En hoewel de goedkoopste producten echt niet altijd de slechtste zijn, is er vaak een samenhang te vinden tussen de prijs en kwaliteit. Daarnaast worden deze kwasten ook nog eens sneller weggegooid na een klusproject, omdat ze toch bijna niets hebben gekost. Het is makkelijker om een nieuwe te kopen dan ze schoon te maken en te bewaren. Weinig duurzaam dus.

Om deze reden raden wij het onze klanten altijd aan om niet enkel te investeren in goede, duurzame verf, maar ook in de bijbehorende duurzame benodigdheden. De kwasten van Goudhaantje passen daar perfect bij. Voor elk project is er een geschikte serie kwaliteitskwasten. Daarnaast is het ook nog eens een echt Nederlands product. Ook dat draagt bij aan een duurzamere wereld.

logo-goudhaantje-greenpaints

De geschiedenis van Goudhaantje

Goudhaantje werd in 1928 in Culemborg opgericht onder de naam De Kwastenfabriek. Deze fabriek wordt al snel uitgebreid en doorstaat vervolgens ook de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1946 werd langzaam, uiteraard in die tijd met technische problemen die we nu niet meer tegenkomen, de automatisering van het productieproces in gang gezet. Mede hierdoor konden er een aantal jaar later verschillende grote klanten (zoals Hema, Hoogovens en Defensie) worden binnengehaald. In 1997 wordt vervolgens het eigen merk Goudhaantje op de markt gebracht, als reactie op het steeds groter wordende gebrek aan kwaliteitskwasten. Steeds meer kwasten worden namelijk in lagelonenlanden geproduceerd, met een dalende kwaliteit als gevolg. Veel schilders ervaren al snel de gevolgen van deze verandering op de markt. Zij omarmen Goudhaantje dan ook snel.

In de daaropvolgende jaren worden de verschillende series van Goudhaantje geïntroduceerd, die wij onze klanten ook aanbevelen. In 2010 werd de Futura serie op de markt gebracht. Zeven jaar later volgde de Purple serie. In deze blog gaan we in op de eigenschappen van deze Goudhaantje series, de verschillende soorten kwasten, welke geschikt is voor welk project en welke duurzame extra’s er zijn.

van-dams-kwasten-goudhaantje-greenpaints

Goudhaantje: Traditioneel kwasten

De Goudhaantje Traditioneel lijn is waar het allemaal begon. Met het verplaatsen van de productie naar lagelonenlanden werden kwasten vooral met synthetische kunstharen gemaakt. Goedkoop, maar alles behalve duurzaam en kwalitatief. De traditionele kwasten van Goudhaantje zijn vervaardigd van zuiver Chinees varkenshaar. Ze zijn geschikt voor de verwerking van synthetische verven, maar juist minder geschikt voor watergedragen verven. Greenpaints verkoopt deze kwasten van varkenshaar niet meer. Wij bieden van het Goudhaantje assortiment enkel nog de producten met 100% synthetische vezels aan.

goudhaantje-purple-non-paint-webshop-greenpaints-MVDK-20210408-0686-bewerkt

Traditioneel serie 266 – Hoekkwast met 100% synthetische vezels

Goed om te weten is dat binnen de Goudhaantje Traditioneel lijn een nieuwe serie 266 hoekkwasten is ontwikkeld met 100% synthetische vezels. Deze vegan kwasten zijn wel inzetbaar voor zowel synthetische als watergedragen verven. Daarnaast zijn ze ideaal voor het besnijden van muurverven. De speciale witte vezels zorgen ervoor dat de kwasten extra slijtvast zijn en hierdoor langer meegaan. Een serie die dus een stuk verantwoorder en duurzamer is.

Futura kwasten

In 2010 volgde de Futura lijn. De kwasten in deze lijn zijn, in tegenstelling tot de oude Traditioneel serie, wel geschikt voor watergedragen verven. Daarnaast zijn de Futura kwasten ook allemaal gemaakt van moderne, synthetische vezels en daarmee vegan. Goudhaantje raadt aan de kwasten te gebruiken voor de nieuwe generatie synthetische en (dikkere) watergedragen verven. Met de Goudhaantje Futura serie 780 / 788 Lionse penseel, patentpuntkwast serie 280 en puntkwast / rechampir serie 288 kun je perfect besnijden.

Ook Greenpaints is groot fan van Goudhaantje Futura kwasten. We raden ze vooral aan voor het gebruik van oplosmiddelhoudende verven. Voorbeelden hiervan zijn de Copperant Quattro lijn en verschillende producten uit de Lacq lijn – zoals Energol, Jachtlak, Natuleum, Hardhoutolie en Vlonder- en Terrasolie. Ook bij dikkere watergedragen verven, zoals buitenmuurven of thixotrope watergedragen lakken, raden wij het gebruik van Futura kwasten aan.

goudhaantje-futura-non-paint-webshop-greenpaints-MMHN-20210716-7533

Goudhaantje Purple serie

De nieuwere lijn van Goudhaantje – de Purple serie die in 2017 op de markt werd gebracht – is speciaal geschikt voor de verwerking van watergedragen verven. Daarnaast wordt deze kwast ook aanbevolen voor synthetische verven met een lage viscositeit. Belangrijkste kenmerk van deze lijn is het zeer hoge verfopname vermogen en de fijne haarverdeling voor perfecte verdeling en vloei van de verf. Populaire kwasten uit de Purple serie zijn de Lionpenseel Purple Serie 786 voor het fijnere besnijwerk, de Patentpuntkwast Purple Serie 286 voor het lakken van kozijnen, ramen en deuren en de Platte kwast Purple Serie 686 voor het beitsen van planken, vernissen van wanden/plafonds en het schilderen van grotere oppervlakken

Wij zien de Purple lijn vaak gebruikt worden voor de beitsen, voorvergrijzers, SunCare producten, vernissen en lakken producten van Böhme. Ook de Copperant Pura en Flora producten en de watergedragen producten van Lacq laten zich uitstekend verwerken met de Goudhaantje Purple kwasten.

goudhaantje-purple-non-paint-webshop-greenpaints-MVDK-20210408-0674-bewerkt

Welke kwast is geschikt voor mijn project?

Uiteraard bestaan er binnen deze series allerlei verschillende kwasten. Voor het beste resultaat van het schilderen van een radiator gebruik je een andere kwast dan voor het bijwerken van de kozijnen. Daarom zetten we ook de verschillende soorten kwasten graag voor je in een handig schema. Zo weet je niet alleen welke Goudhaantje serie je moet gebruiken voor jouw project, maar ook welke soort kwast. Goudhaantje kent de volgende soorten kwasten:

 

  • Blokwitter kwasten
  • Lionse penselen – gebogen of recht
  • Patentkwasten
  • Patentpuntkwasten
  • Platte kwasten
  • Radiator kwasten
  • Rechampir kwasten
  • Ronde en ovalen kwasten
goudhaantje-kwasten-tabel-greenpaints (1)

Rollen met de eer?

Goudhaantje biedt naast kwasten ook rollers aan. Deze verfrollers zijn gemaakt van speciale gemodificeerde oplosmiddelbestendige microvezels. De microvezels zorgen ervoor dat je altijd de juiste laagdikte hebt en de korte pool zorgt voor een goede verdeling van de verf. Zo heb je altijd een strak afwerkresultaat.

Goudhaantje Microstar rollers zijn beschikbaar in meerdere varianten. De Microstar 9 mm variant is te koop in een radiatorrol en standaard verfrol. Deze standaardrol is ideaal voor de verwerking van muurverven, zoals die van KEIM en Copperant, op gladde ondergronden. Ook de 5 mm variant is beschikbaar in de voorgaand genoemde versies. De standaard Microstar 5 mm verfrol is uitermate geschikt voor de verwerking van watergedragen lakken.

Hoe berg ik mijn duurzame kwasten goed op?

Gooi jij je kwasten wel eens na één verfproject al weg? Of vergeet je ze goed op te bergen en moet je bij het vervolgen van het verfproces weer een nieuwe kwast pakken? Zonde natuurlijk! En ook nog eens alles behalve duurzaam. Kwaliteitskwasten gaan namelijk bij goed onderhoud een hele tijd mee.

Een snelle oplossing voor het probleem met opgedroogde kwasten of het gebrek aan fatsoenlijke opbergruimte hebben wij voor jou. Met de Brushkeeper Pro berg je eenvoudig jouw kwasten op zonder dat ze beschadigen of uitdrogen. Het is een universele houder, dus je hebt geen problemen met verschillende varianten voor verschillende kwasten.

Ben jij geïnteresseerd in Goudhaantje kwasten of zou je graag advies willen over de kwast die het beste resultaat levert voor jouw project? Neem contact op met Greenpaints en we bekijken samen welke producten jouw project tot een perfect eindresultaat brengen.