Met de start van het voorjaar pakken we spontaan weer meer (klus)projecten op, zo ook buitenshuis. Ben je van plan om jouw houten schuur, gevel of veranda zwart te beitsen? Dan helpen we je graag op weg met informatie over de verschillende soorten zwarte buitenbeits, een stappenplan ‘Zwart Beitsen’ en onderhoudstips. Zo heb je straks het beste én mooiste eindresultaat, zonder zichtbare strepen en vlekken!    

Waarom beits gebruiken?

De voornaamste reden om te beitsen, is het beschermen van het hout. Buitenbeits beschermt hout tegen weersinvloeden van buitenaf en zorgt ervoor dat het hout kan blijven “ademen”. Met beits kun je tevens jouw meubel, schuur, gevel of andere hout precies de uitstraling geven die je wenst. Je kunt met transparante beits prachtig vaal hout laten opleven, omdat (standaard) transparante beits het hout een warme kleur geeft. Er ontstaan kleurverschillen en de nerven worden beter zichtbaar. Met zwarte beits van Greenpaints kun je op een milieuvriendelijke manier jouw gewenste project dekkend zwart beitsen en deze een landelijke uitstraling geven.

Beits is dus een perfecte toevoeging en must als je mooi beits- en/of schilderwerk als resultaat wilt hebben. Beits kan tevens toegepast worden als basislaag onder lakverf, maar op niet-maatvast hout zoals gevelbekleding en betimmeringen werk je vaak met een puur buitenbeitssysteem. Je kunt dus makkelijk jouw tuinhuis beitsen met zwarte of matzwarte beits voor een rustiek resultaat.

Creëer een landelijke uitstraling met zwarte beits

Een landelijke uitstraling kun je zowel binnens- als buitenshuis creëren. Je maakt hiervoor gebruik van veel natuurmaterialen en -kleuren. Zwarte tuinbeits past perfect in dit plaatje. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om de houten gevelkleding van je woning zwart te beitsen? Of de schutting en/of het hekwerk? Op deze manier voeg je de zwarte elementen toe die zo goed in de landelijke uitstraling passen. En op strakke gevelbekledingen van moderne woningen staat het ook stoer, robuust en straalt het ingetogen klasse uit.

Zwarte beits voor binnen

Leuk om te weten; je kunt onze watergedragen, zwarte beitsen ook gewoon binnen gebruiken. Hierdoor is ook je interieur aan te passen op de eerder genoemde landelijke stijl (of elke andere stijl die zwarte elementen kent). Daarnaast is het een eenvoudige en betaalbare manier om je interieur te vernieuwen. Schilder of beits bijvoorbeeld je houten wand, keuken of kast(en) zwart. Je huis krijgt direct een hele andere sfeer en stijl!

Houten schuur zwart beitsen

Welke zwarte beitsen zijn er?

Er bestaan veel soorten beits. Voor elk project, voor elk gewenste resultaat, is er een geschikte variant. De eerste vraag die je jezelf stelt tijdens het oriëntatie- en/of aankoopproces is welke kleur je graag wilt. Voor deze blog focussen we ons op de zwarte variant. Ook hierin zijn er verschillende merken en soorten zwart beschikbaar. RAL 9005 is bijvoorbeeld de meest diepzwarte kleur beits. Maar er is ook onderscheid te maken tussen zijdeglans en matte beitsen. Elke soort beits geeft weer een ander effect. Vervolgens moet je nog bekijken of je de beits (grotendeels) binnen of buiten aan gaat brengen. Binnen gebruik je eigenlijk alleen maar een watergedragen beits, zoals de Böhme BoerenBeits of Lacq Produra Black of RAL 9005. Voor buitentoepassingen zijn zowel beitsen op waterbasis en terpentinebasis geschikt.

Bij Greenpaints heb je tevens nog de optie om voor een biobased of natuurlijke beits te kiezen. Voor een sneller drogingsproces, minder vergeling en een minder sterke geur kies je het beste voor beits op waterbasis. Beitsen op terpentinebasis en oliebasis impregneren nog iets meer. Met impregneren doelen we op het doordringen van het hout met de beits. Hierdoor trekt de beits nog meer in de bovenste houtcellen. Op hardhout adviseren we dan ook altijd een beits op terpentine-/oliebasis te gebruiken, zoals de Lacq Energol of Koopmans Monumentenbeits (binnenkort beschikbaar).

Tot slot bepaal je of je een transparante of dekkende beits wilt gebruiken. Dekkende matzwarte beits geeft bijvoorbeeld een egaal resultaat zonder kleurverschillen. Met een transparante beits zijn er wel kleurnuances in het hout zichtbaar. De houtstructuur, nerven en ogen van het hout worden meer benadrukt. Voldoende keuze dus! En mocht je advies nodig hebben, dan staan wij uiteraard voor je klaar.

Böhme Boerenbeits vs Böhme LignoStain UV

We krijgen enorm veel goede feedback op onze Böhme Boerenbeits en LignoStain UV (zwarte) beits. Voor de Boerenbeits ligt de prijs-kwaliteitverhouding het beste, kijkende naar zwarte beitsen. Dit is ook de reden dat van de zwarte beitsen die Greenpaints verkoopt, 80% Boerenbeits is. We zien echter ook de interesse in de LignoStain UV steeds meer groeien. Deze beits is beschikbaar in een nog diepere zwarttoon RAL 9005 , trekt nog dieper in en is het heel mooi mat. Daarnaast is het de groenste koop, de beste optie voor het milieu. LignoStain is namelijk ca. 80% biobased.

Kijken we naar deze twee beitsen, dan is de Boerenbeits beperkt filmvormend (dus goed ademend) en de LignoStain UV absoluut niet filmvormend. Dit betekent dat ze geen nieuwe laag vormen over het hout heen (wat filmvormende producten wel doen), maar dat het product juist diep in het hout trekt. De beitsen beschermen het hout dus van binnenuit.

Hoe beits ik hout op de juiste manier zwart?

Misschien heb je online mooie voorbeelden gezien van een zwarte gebeitst tuinhuisje. Of zag je bij vrienden hoe de gevelbekleding met zwarte beits de woning extra stijlvol maakt. Waar je de inspiratie ook vond, je kunt niet wachten om je eigen project te starten! Voor het beitsen van hout is het aan te raden om te werken bij droge weersomstandigheden en bij een buitentemperatuur van 10 graden of meer. Maar wat is de beste volgorde voor het beitsen van een tuinhuis, veranda, schuur of gevelbekleding? Zijn er punten waar ik rekening mee moet houden? We helpen je graag op weg met ons stappenplan voor ‘Zwart Beitsen’.

Allereerst, de benodigdheden:

Het stappenplan voor het zwarte beitsen van hout

1. Hout reinigen
Voordat je kunt beginnen met beitsen dient het hout vrij te zijn van vet, vuil en verontreinigingen. Nieuw schoon hout hoeft niet gereinigd te worden. Bestaande oude verflagen dien je altijd goed te ontvetten. Dit kun je goed en verantwoord uitvoeren met een oplossing van onze ECO100 Reiniger/Ontvetter in water (1:20 bij sterke vervuiling, 1:40 bij normale vervuiling). Na het reinigen altijd naspoelen met schoon water. Verwijder als het hout weer droog is ondeugdelijke oude verflagen door middel van afkrabben, föhnen of afbijten met Fluxaf Green.

Tip: Gebruik een SIAVLIES schuurspons bij het reinigen van glad geschaafd hout, zo matteer je de verflaag al goed en verwijder je hardnekkige vervuiling nog wat makkelijker.

2. Hout schuren
Nu komt het schuren. Oude, bestaande verflagen op glad geschaafd hout matteer je het makkelijkst met schuurpapier/schuurpads in de grofte P220. Stof het hout naderhand goed af en zet alle benodigdheden klaar. Nieuw bezaagd hout kun je het best ontdoen van losse vezels door deze met een middelharde huishoudborstel af te borstelen. Op behandeld bezaagd hout werken schuurborstels P80, die je op een haakse slijper kunt monteren, heel erg handig. Je kunt nu beginnen met het echte beitswerk.

3. Hout beitsen
Trek de schildershandschoenen aan om je handen te beschermen. Roer de beits goed met het roerhoutje en/of schud het blik vooraf heel goed op (controleer of de deksel goed vastzit!). Doe de gewenste hoeveelheid beits in het verfbakje/strijkketel/inzetvaatje en gebruik een platte kwast, ronde kwast of beitsroller om de eerste laag aan te brengen. Schilder met de houtnerven mee.

Let op: Het is belangrijk dat je de beits egaal aanbrengt met een platte kwaliteitskwast. Met een Goudhaantje Purple kwast is dit kinderspel. Laat de eerste laag beits vervolgens intrekken en drogen.

Breng 2 lagen beits aan. Zeker op nieuw hout is 2 lagen het minimum. Houd de droogtijd van het product aan, alvorens de tweede laag aan te brengen. Op nieuw hout kun je naar wens nog een derde laag beits aanbrengen. Met het aanbrengen van deze derde laag gaat het hout gemiddeld ook weer 2 tot 3 jaar langer mee. Laat tot slot de beits goed uitharden. Je kunt nu gaan genieten van het resultaat! Het blijft overigens wel belangrijk om je beitswerk elk jaar te controleren, zeker wanneer het jaar weerextremen kende (hete zomers, koude winters). Om het makkelijker voor je te maken, hebben we onze onderhoudstips voor je op een rij gezet.

Onderhoudstips voor beits

Zwarte oppervlakten nemen meer warmte op en zwarte beits is hierop geen uitzondering. Wanneer het hout opwarmt, dan kan het scheuren. Dit risico beperk je door een beits te gebruiken die beperkt tot niet filmvormend is. Wij raden daarom de LignoStain UV aan. Met het aanbrengen van 2 lagen dekkende beits gaat het hout gemiddeld 4 tot 5 jaar mee. Breng je een 3e laag aan, dan kun je hier nog 1 tot 2 jaar bij optellen. Het blijft echter belangrijk om jaarlijks een controle uit te voeren. Op heel sterk zonbelaste zijden en aan de kust zijn de onderhoudsintervallen altijd korter, vanwege de hogere belasting.

Vooral met de warme, zonrijke zomers van de afgelopen jaren is onderhoud vaker nodig. Per jaar bepaal je of er nieuwe laag zwarte beits nodig is. We raden aan om dit niet te lang voor je uit te schuiven. Blijf je het hout regelmatig onderhouden en laat je het niet te sterk verouderen, dan is het onderhoud minder (tijds)intensief.

Het onderhoudsproces is niet ingewikkeld. Voordat je start is het belangrijk om het hout te ontvetten, bij voorkeur met een reiniger als onze ECO100 Reiniger/Ontvetter. Deze is zuinig in gebruik en eenvoudig aan te brengen met bijvoorbeeld een plantenspuit. Vervolgens kun je het naspoelen met een spons en borstel of afspuiten met schoon water.

Zie je (kleine) gebreken, dan zijn dit je focuspunten. Het is belangrijk om ook deze details goed bij te houden. Soms is het nodig om de plekken te herschilderen. Hiervoor volg je het eerder gegeven stappenplan weer. Goed reinigen en ontvetten, ondeugdelijke verflagen verwijderen en indien nodig het hout schuren. Bij glad geschaafde ondergronden schuur je het hout met onze Siatur 220 schuurpads. Gaat het om een harde ondergrond, dan volstaat een harde borstel. Echt slechte plekjes op bezaagd hout kun je het beste even met Siatur P80 schuurpads kaal schuren tot op het gezonde hout.

Indien er plekken zijn waar je kaal hout ziet, dan werk je deze 2 keer bij. Het geheel schilder je vervolgens één keer over. Gaat het om sterk verouderd hout of een grote kleurwijziging, dan breng je 2 lagen aan.

De zwarte beitsen van Greenpaints

Greenpaints heeft verschillende soorten beits van topkwaliteit in het assortiment om jouw schuur, gevels, schutting of houten buitenverblijf zwart te beitsen. We noemden de Böhme Boerenbeits en de Böhme LignoStain UV al vaker, maar er zijn uiteraard nog meer (zwarte) beitsen beschikbaar.

Direct een keuze maken? Kies uit één van onze toppers, waaronder de Böhme Boerenbeits (watergedragen, matte beits)Böhme LignoStain UV (watergedragen, matte, biobased beits)Lacq Produra (watergedragen, matte, biobased beits)enLacq Energol (oplosmiddelhoudende, zijdeglanzende tot halfglanzende, biobased beits).