In ons vorige blog over zwart beitsen gaven we al aan dat het voorjaar het startschot geeft voor vele (klus)projecten. Met de dagen die langer en vooral ook wat aangenamer warm worden, heeft iedereen weer zin om de buitenomgeving mooi en netjes te maken. Voor verschillende projecten zijn er verschillende producten die we graag voor je toelichten. In dit blog alles over KEIM muurverven voor buiten.

Want hoe kies je een muurverf van hoogwaardige kwaliteit en hoe weet je of je de juiste keuze maakt voor de ondergrond? Bij Greenpaints heb je een zeer ruime diversiteit aan muurverf. Er is doorgaans een verschil tussen binnen- en buitenmuurverf. Er bestaan echter ook steeds meer muurverfsoorten die zowel geschikt zijn voor binnenschilderwerk als voor buitenschilderwerk. Een muurverf die geschikt is voor binnen en buiten is een echte allrounder, waar je een hoog rendement en zeer fraaie kalkmatte uitstraling mee kunt behalen. Wij vertellen je in een later blog graag meer over deze allrounders. Voor nu focussen we ons op onze favoriete muurverf voor buiten, KEIM.

1 laag AgingStain 100 Silver-Grey, 200 Middle-Grey, 300 Brown-Grey op fijn bezaagd Siberisch Lariks

Wat is KEIM?

De geschiedenis van KEIM brengt ons bijna 150 jaar terug. De basis van de door A.W. Keim in 1878 gepatenteerde silicaatverven wordt gevormd door het in de juiste verhouding mengen van vloeibaar kalisilicaat (waterglas) en anorganische kleurpigmenten. Het baanbrekende element is de uiterste goede verbinding van verf en ondergrond. De eerste generatie KEIM was geboren, genaamd KEIM Purkristalat.

KEIM kent nu drie generaties:

  • De eerste generatie – 1878 – KEIM Purkristalat De “silicaatverf”
    Deze verf kan uitsluitend op vast, zuigende, minerale gestucte ondergronden worden toegepast. De Purkristalat is nog steeds leverbaar.
  • De tweede generatie – 1962 – KEIM Granital De “dispersiesilicaatverf”
    Bracht het voordeel van de formulatie op basis van één component, die een duidelijk gemakkelijkere toepasbaarheid met zich meebracht.
  • De derde generatie – 2002 – KEIM Soldalan – De “sol-silicaatverf”
    Een revolutionaire ontwikkeling volgde. Door het volledig nieuwe bindmiddelprincipe is deze verf toepasbaar op bijna alle gangbare ondergronden. Deze kan zowel op onbehandelde minerale ondergronden als op reeds met acrylaat-, siliconenemulsie- of siloxaanverf behandelde ondergronden worden aangebracht.

Alle generaties verf hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de tijdloze restauratie en bescherming van beroemde gebouwen wereldwijd. Het Witte Huis in Washington, Buckingham Palace in Londen, het Opera House in Sydney en het Kremlin in Moskou zijn een aantal van de beroemde objecten die beschikken over een mooi echt KEIM muurverfsysteem. Ook in Nederland zijn veel geKEIMde projecten te vinden, waaronder veel kunstwerken van de Rijksoverheid en Rijkswaterstaat (Betuwelijn, HSL lijn en de NS).

Het principe van de KEIM silicaat verftechniek is gebaseerd op verstening van het bindmiddel met de minerale ondergrond. Er ontstaat een minerale en onoplosbare verbinding tussen verf en ondergrond (beton, baksteen, pleisterwerk e.d.). Dit is de hoofdreden dat silicaatverven niet kunnen bladderen. De duurzaamheid (minimaal 12-15 jaar), het ademend vermogen en de lichtechtheid door gebruik van anorganische pigmenten geven nog een extra dimensie aan de milieubesparende kwaliteiten van KEIM mineraalverven. Al deze punten zijn redenen dat wij KEIM zien als dé minerale muurverf voor buiten. KEIM brengt bijna 150 jaar aan unieke ontwikkelingen en innovaties binnen de verfwereld. Binnen deze wereld zijn ook een aantal specialistische verven ontstaan, die deel zijn geworden van onze best verkochte KEIM verven. We lichten de top 3 graag toe. Zo maken we de keuze voor jou weer wat makkelijker.

KEIM Soldalan

KEIM Soldalan is een zeer hoogwaardige en matte minerale buitenmuurverf op basis van sol-silicaat met een uitmuntende buitenduurzaamheid en perfecte hechting. De verf hecht op minerale en op organische ondergronden en verbindt op deze manier als eerste silicaatverf, de veelvuldige toepassing van dispersiegebonden verven met de minerale kwaliteitskenmerken van een klassieke silicaatverf.

Zeer geschikt voor: alle projecten, groot en klein, rondom jouw woning. KEIM Soldalan is het startpunt bij jouw keuze voor de beste buitenmuurverf. Gaat het om een specialistische klus, zoals een gebouw in een extremer klimaat? Of staat het pand bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving? Dan raden we het aan om te kijken naar de Soldalan ME of Royalan.

Voor donkere kleuren raden we aan om voor KEIM Soldalan te kiezen. Deze is ook in kleurgroep 3 leverbaar (in tegenstelling tot de KEIM Soldalan ME die tot kleurgroep 2 leverbaar is) . De donkerste te maken kleur in Soldalan is circa RAL 7016. Zoek je donker antraciet, bijvoorbeeld RAL 7021, of wil je het bijna zwart (KEIM 9008) hebben? Dan dien je KEIM Royalan te nemen. Doordat KEIM een natuurlijk product is met anorganische pigmenten zijn de zwartste kleuren zoals RAL 9005 niet te maken in minerale producten.

Böhme AgingStain 100 Silver-Grey biobased voorvergrijzer op fraai vergrijsde gevel na 4 jaar expositie

KEIM Soldalan ME

KEIM Soldalan-ME is een zeer hoogwaardige minerale buitenmuurverf op basis van sol-silicaat met fotokatalytische eigenschappen en een zeer goede hechting. Deze verf is familie van de KEIM Soldalan, met als extra een toevoeging van de fotokatalysator titaandioxide. Titaandioxide is een witte anorganische verbinding. KEIM Soldalan ME is zeer universeel toepasbaar en geschikt voor verwerking op zowel nieuwe als bestaande ondergronden. De verf beschikt over MiNOx technologie, die zorgt voor schone gevels én lucht. ‘MiNOx’ staat voor ‘minimaliseert NOx (stikstofoxiden)’ en vertegenwoordigt de vervuilingsverminderende functie van het product. De fotokatalytische werking neutraliseert schadelijke gassen en organische verontreinigingen. Hierdoor beschermt deze Soldalan ME variant nog beter tegen schimmel- en algaangroei dan de gewone KEIM Soldalan.

KEIM Soldalan ME is in de kleurgroepen wit, Kleurgroep 1 en Kleurgroep 2 leverbaar. Dit betekent dat je een keuze kunt maken uit kleuren die tot intensieve pasteltinten en middeltonen gaan.

Zeer geschikt voor: gebouwen die veel worden blootgesteld aan organische vervuiling, zoals een woning in de stad. KEIM Soldalan ME is dé fotokatalytische muurverf voor buiten.

Beide producten zijn bij uitstek geschikt voor het (over)schilderen van baksteenmetselwerk en stucwerk. Zowel de KEIM Soldalan als Soldalan ME zijn niet geschikt voor het behandelen van houten ondergronden, plasto-elastische verflagen, oude olielagen, lak- of vernis ondergronden of gasbeton. Na het toepassen van een 1e en 2e laag Soldalan of Soldalan ME

KEIM Royalan

KEIM Royalan is een waterwerende, strijkklare, minerale muurverf op pure silicaatbasis die geschikt is voor toepassing onder extremere weerscondities. Denk hierbij aan panden aan de kust of bij bescherming tegen zure regen. Maar ook bij het gebruik van zeer donkere kleuren zoals RAL 7016, RAL 7021 en KEIM 9008 is Royalan de oplossing. Heb je bijvoorbeeld een heel donker terrasraam en wil je deze (over)schilderen? Dan kan dit met KEIM Royalan. Deze verf is namelijk beschikbaar in veel donkere kleuren. Let er hierbij wel op dat je bij een oude ondergrond eerst een hechtlaag moet zetten van KEIM Soldalan. Zo creëer je de beste hechting voor de daarna aan te brengen KEIM Royalan. Royalan is gemaakt met absoluut lichtechte anorganische pigmenten, minerale vulstoffen en silicaat bindmiddel. De verf is toe te passen op alle minerale ondergronden en is zowel geschikt voor renovatie- als nieuwbouwprojecten.

De beste keuze voor: gebouwen die veel worden blootgesteld aan extreme weerscondities, zoals een strandhuisje of een woning aan de kust.

trend-2018-graywash-look-kleurinspiratie-greenpaints

Duurzaamheidsstatements van KEIM

KEIM is al meer dan 140 jaar de meest duurzame verffabrikant ter wereld. Het is niet voor niks dat steeds meer mensen voor dit product kiezen, ook voor hun projecten buiten. Om op dit niveau te blijven, is er continu sprake van innovatie zonder daarbij het belangrijke duurzame aspect uit het oog te verliezen. Om deze reden werkt KEIM met vijf duurzaamheidsstatements:

1. Levensduur – Minerale KEIM muurverven hebben de langste levensduur ter wereld. De onderhoudscyclus van KEIM ligt minimaal tussen de 12 en 15 jaar. Dit is significant langer in vergelijking tot organische verfsysteem, zoals acrylaat en siloxanen. Indien onderhoud nodig is, volstaat 1 nieuwe laag KEIM.

2. Emissies: KEIM verven emitteren de minste schadelijke stoffen van alle verfsystemen. KEIM is vrij van oplosmiddelen, fungiciden, weekmakers en andere milieuschadelijke toevoegingen. Er hoeven geen gifstoffen in om algen en mossen te weren. Ze beschikken over een Natureplus-certificaat, een certificaat waar alleen natuurlijke materialen voor in aanmerking komen.

3. Productie – KEIM-verven beschikken over een uitstekend circulair profiel en heeft van alle verffabrikanten de meeste verantwoorde productieprocessen. Proceswater dat tijdens de productie wordt gebruikt wordt volledig hergebruikt, chemisch beschikte KEIM over een 100% CO2 balans en meerdere fabrieken maken voor 100% gebruik van hernieuwbare energie.

4. Grondstoffen – KEIM verven worden geproduceerd uit zuiver minerale grondstoffen (zand, kwarts, veldspaat, minerale toeslagstoffen en minerale pigmenten). KEIM Purkristalat bestaat voor 100% uit deze minerale grondstoffen en is dus 100% vrij van organische bestanddelen. De tweede (KEIM dispersiesilicaatverven) en derde (sol-silicaatverven) generatie KEIM verven beschikken over maximaal 3% organische toevoeging. Dit als bindmiddel om ervoor te zorgen dat de producten houdbaar blijven in een emmerverpakking.

5. CO2 – De productie van KEIM heeft de laagste CO2 footprint ter wereld. Om een voorbeeld te noemen voor een buitenmuurverf; er is tot 7kg CO2 besparing per m2 KEIM Soldalan ten opzichte van siliconenharsemulsie verven.

We wijden nog een extra blog aan dit onderwerp, waarin we uitgebreid ingaan op de statements en de manier waarop wij deze ook binnen Greenpaints toepassen. Met de verkoop van KEIM leveren we een bijdrage aan een duurzamere wereld, zo ook bij de renovatie van oudere woningen.

Nageïsoleerde gevels schilderen met KEIM muurverven

Misschien is het je in je eigen straat ook al opgevallen, steeds vaker worden oude woningen gekocht door een jongere generatie kopers. Een klusproject dat de ruimte geeft om het gelijk grondig aan te pakken. Dit betekent vaak ook dat er bijvoorbeeld een bijkeuken, schuur of extra bad- of slaapkamer wordt gebouwd. Het is echter ook belangrijk dat de nieuwe woning energiebesparend is. Wat we vaak zien is dat de muren opgevuld worden met isolatiemateriaal en de buitenmuur vervolgens een of meerdere lagen acrylaatverf krijgt. Het resultaat? Een potdichte woning. En hoewel het binnen inderdaad aanzienlijk comfortabeler zal zijn, zal je buiten al snel problemen krijgen met de aangebrachte verf. Omdat de muur op geen enkele wijze meer kan ademen, ontstaan er problemen met de vochtregulatie. Muren blijven nat en het binnenklimaat wordt ongezonder. Iets wat in de winter bijvoorbeeld zal resulteren in vorstschade. Al snel zie je een negatieve verandering in het verfwerk, zoals scheuren en afbrokkelingen, en kun je alles opnieuw schilderen. En met die acrylaatdispersieverven blijft het dan misgaan.

Met de minerale KEIM muurverven die we eerder noemden, zoals de Soldalan, Soldalan-ME en Royalan, is deze situatie eenvoudig te voorkomen. Deze verven zijn namelijk erg dampopen. Je woning is geen plastic zak van buiten. Het houdt water tegen, maar blijft wel ademen. Hierdoor blijft de vochtregulatie optimaal. Ook wanneer je de buitenmuur van jouw nageïsoleerde woning een kleur wilt geven, is een mineraal systeem als KEIM de enige goede oplossing. Je brengt twee lagen aan, waarvan de eerste laag 10% verdund en de tweede laag onverdund. Voor het verdunnen gebruik je de KEIM Soldalan-Verdunning. Een mooie bijkomstigheid voor jou als koper is dat het weer scheelt in de portemonnee en in de tijd.

En niet alleen deze verdunner helpt mee in de portemonnee. Vergeleken met reguliere verf zoals acrylaatverf gaan KEIM muurverven voor binnen én buiten aanzienlijk langer mee. Kijken we naar de ‘plastic’ muurverven waarin biocides zitten, dan zijn er na 3-6 jaar al grote problemen met het verfwerk. Bij een hoge kwaliteit acrylaatverf ligt dit op 8-10 jaar. KEIM daarentegen gaat minimaal 10-15 jaar mee zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Vaak hoef je het pas na 18-20 jaar over te schilderen. Hoewel KEIM soms aanvankelijk iets duurder is dan de plastic verven, ben je wel aanzienlijk minder vaak aan het schilderen en voorkom je verdere problemen. Daarnaast is het systeem gemiddeld na 6-7 jaar al break-even en levert het in de daaropvolgende jaren alleen maar meer wooncomfort en geldbesparing op. De eventueel hogere kosten bij de start van jouw project, verdien je zeker terug door minerale KEIM muurverven voor buiten toe te passen

De voordelen van KEIM buitenmuurverf ten opzichte van reguliere verf

Muurverf voor buitentoepassingen biedt gegarandeerd bescherming tegen regendoorslag, is in een hoge mate waterafstotend en is zeer dampopen. In combinatie met alkaliteit (de stof met een zuurbufferende capaciteit) biedt dergelijke muurverf een zeer goede weerstand tegen micro-organismen en algen. Dit is vooral bij buitentoepassingen erg fijn. Het is dan ook zeer geschikt voor onder een overkapping of op de muren van buitenwoonkamers. Over het algemeen heeft dit soort muurverf een matte uitstraling en een hoge witheid. Het voorkomt de aangroei van bacteriën en schimmels, is onbrandbaar en hypoallergeen. De meeste muurverf is oplosmiddelvrij, wat wil zeggen dat deze verf vrij is van onaangename geuren en stoffen tijdens het aanbrengen en drogen. Het veroorzaakt geen irritatie aan huid- en luchtwegen tijdens het aanbrengen.

Voor het gemak hebben we in de onderstaande tabel een schematische vergelijking gegeven:

Reguliere verf KEIM verf
Organisch van aard Anorganisch – Geen fossiele brandstoffen nodig
Binding door plakken Verbinding / hechting met ondergrond
Verweerd door de zon Verweringsbestendig
Verkleurd Nagenoeg geen verkleuring
Verzeept mogelijk Geen verzeping mogelijk
Bladdert af bij vocht Geen afbladdering mogelijk
Niet resistent tegen zuren en schadelijk gassen Wel resistent tegen zuren en schadelijke gassen

Naast de bovenstaand genoemde voordelen, hebben de verschillende KEIM verven ook nog op een andere manier meerwaarde. Zo heeft de KEIM Soldalan-ME een fotokatalytische werking. We spreken van fotokatalyse als een chemische stof onder invloed van licht wordt omgezet. Is het je bijvoorbeeld in een grote stad wel eens opgevallen dat de gevels grauw, soms bijna zwart lijken? Vaak zie je de oorspronkelijke kleur, die meestal aanzienlijk lichter is, niet eens meer. Dat is een voorbeeld van fotokatalyse. In het geval van de grote stad spelen uitlaatgassen i.c.m. de (chemische) reactie die het licht veroorzaakt een grote rol.

Een fotokatalytische verf als KEIM Soldalan-ME kan deze organische vervuiling tegengaan. Door een fotokatalytisch werkzaam pigment en minerale bindmiddelsystemen te combineren, gaat de verf niet alleen langer mee maar is deze ook nog eens zelfreinigend. Je hebt dus schonere gevels, maar ook een schonere lucht! De verflaag verlaagt de oppervlaktespanning van het water, waardoor vuil makkelijker wegspoelt. En de fotokatalytische mineraalverven helpen de afbraak van schadelijke stoffen, zoals stikstofoxiden en broeikasgassen. Hierdoor leveren ze een zinvolle bijdrage aan een betere luchtkwaliteit en gezonder leefklimaat.

Alle KEIM verven op een rij

Onze drie meest verkochte KEIM verven hebben we in deze blog al voor je toegelicht:

– KEIM Royalan (silicaat verf)
– KEIM Soldalan (solsilicaat verf)
– KEIM Soldalan-ME (solsilicaat verf)

Naast deze drie verven, zijn ook de volgende KEIM producten beschikbaar:

– KEIM Concreton-Lasur (sol-silicaat verf)
Wil je een lazuureffect creëren, dan is KEIM Concreton-Lasur uitermate geschikt. Deze dunlagige silicaatverf is geschikt voor beton en beschermt het tegen weersinvloeden. Ook geschikt ter camouflage van optische kleurverschillen.  

– KEIM Concreton-Fixatief
Dit product is een verdunningsmiddel voor het KEIM Concreton systeem. Het reduceert de zuiging van de ondergrond en is toe te passen op betonnen vlakken als wanden en gevels. KEIM Concreton-Fixatief is zowel binnen als buiten toe te passen.

– KEIM Concreton-Base
KEIM Concreton-Base is een pigmentvrij Lasur bindmiddel. Door toevoeging van Concreton-Base in de Concreton-Lasur kan het gewenste lazuureffect gekozen worden. Het resultaat is een transparante en mineraal matte lazuurschildering.

– KEIM Design-Lasur (solsilicaat lasurende verf)
Naast de KEIM Concretion reeks, bestaat ook de Design reeks. Deze Design reeks heeft een focus op het creëren van bijzonder kleurcreaties en creatieve oplossingen. Met KEIM Design-Lasur heb je een gebruiksklaar Lasur-concentraat op basis van sol-solicaat voor binnen- en buitentoepassing. Daarnaast kent deze specifieke KEIM vier unieke metallic kleuren.

Advies nodig voor de juiste KEIM buitenmuurverf?

Heb je voor een bijzonder project nog advies nodig voor de juiste buitenmuurverf? Of wil je 100% zeker weten dat je de juiste keuze hebt gemaakt voordat je jouw bestelling plaatst? Neem dat gerust contact met ons op! Zo heb ook jij straks het beste resultaat voor jouw buitenproject.

Tip! Voor schilders wordt met regelmaat door KEIM Nederland een inloopmiddag georganiseerd in ons KEIM Kenniscentrum bij Greenpaints. De inloopmiddag is voor iedereen toegankelijk, kost niets en verplicht ook tot niets. Vanwege de coronacrisis werken we momenteel op afspraak. Aanmelden kan eenvoudig via onze website.