Wat kan een houten interieur toch mooi zijn. De kleur, structuur en uitstraling van vers gedroogd hout is heel erg fraai. Vergeling en verkleuring van het interieurhout zijn ongewenst. Helaas is het ook zo dat met name lichte houtsoorten, zoals vuren, grenen, lariks, berken, populieren en Ayous zonder de juiste lichtbescherming al heel snel gaan vergelen en verkleuren. Waardoor wordt dit veroorzaakt? Hoe is de vergeling van hout en verkleuring te voorkomen? Wat zijn dan de verschillende systemen om het hout zo lang mogelijk die mooie verse uitstraling te laten behouden? Dit artikel gaat hier verder op in.

De oorzaken van vergeling en verkleuring van interieurhout

Hout is een natuurlijke grondstof en opgebouwd uit lignine en cellulose. Hout is echter ook gevoelig voor licht. De kleurverandering in de vorm van vergeling van hout en/of verdonkering is echter vaak ongewenst. Zelfs het diffuse binnenlicht initieert fotochemische processen.

Hoe meer licht er binnen treedt, des te sterker de verkleuring van het interieurhout en vergeling op zal treden. Dit is een bekend fenomeen bij houten plafonds, wanden, vloeren, meubels en constructies in het interieur en geeft een vaak ongewenst Seventies gevoel.

Voorkom verkleuring en vergeling van hout

Een zogenaamde niet-vergelende lak alleen beschermt het hout onvoldoende tegen vergeling en verdonkering. Böhme is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in het leveren van haar SunCare lichtbeschermingsproducten voor binnen en buiten. Door gebruik te maken van speciale lichtstabilisatoren in de SunCare JetMatt binnenproducten kan de vergeling en verkleuring van interieurhout met wel een factor 10 tot 15 vertraagd worden. Dat is een 1000-1500% betere prestatie dan zonder toepassing van deze producten.

Suncare 800 reduceert effectief en duurzaam de door licht (UV) veroorzaakte vergeling en verdonkering van hout zonder de natuurlijke eigenschappen van het hout te veranderen. Het is zowel verkrijgbaar in een kleurloze als licht wit ophellende (WF white-finish) variant. SunCare 800 is een waterdun dat zeer geschikt is voor de minst filmvormende afwerking onder Böhme JetFinish lakken, Skylt, olies of hardwaxen. De SunCare 800 moet altijd wel afgewerkt in verband met het wateroplosbaar zijn van de toegepaste UV-absorbers en lichtstabilisatoren.

Toenemende toepassing van hout in het interieur in verband met natuurlijker, gezonder en circulair bouwen heeft geleid tot de vraag naar een economisch en goed werkend lichtbeschermingssysteem voor grote houten wanden en plafonds van CLT (Cross-Laminated-Timber), OSB of multiplex. Het SunCare JetMatt systeem is toepasbaar als 1 tot 2 laags systeem op houten wanden, plafonds en constructiehout.

SunCare JetMatt is makkelijker met de kwast, roller of spuit aan te brengen dan de SunCare 800. Het product is daarom ook favoriet bij veel meubel-/interieurmakers en parketteurs om onder de matte JetFinish 2K Natur lakvernis toe te passen. De SunCare JetMatt is verkrijgbaar de standaardkleuren: Kleurloos, 100 White-Finish, 200 White-Wash, 300 White-Wash intensief, 400 White Semi-Transparant, 10 Naturgrau greywash subtiel, 20 Naturgrau greywash licht en 30 Naturgrau middel. Dus ook ideaal om het hout net die wittere of grijze tint te geven. En dat vanaf 1 laag!

Check hiernaast bijvoorbeeld het project “Crematorium Borne” waar de speciale kleur Naturgrau 15 rust en sereniteit aan het inlandse Lariks geeft. De JetFinish 2K Natur watergedragen lak is ideaal om zwaar belaste wanden, tafels, parket en trappen af te werken. Voor minder zwaar belaste onderdelen adviseren wij onze Böhme JetFinish of GP Meubel-/Parketlak 1K toe te passen.

Wat zijn de verschillende lichtbeschermingssystemen?

Met de genoemde producten tegen de verkleuring van interieurhout kunnen diverse systemen gerealiseerd worden. De SunCare 800 wordt met name ingezet als niet-filmvormende lichtbeschermingsimpregnering op parket en meubels die met olies of vernissen worden afgewerkt.

Doordat de SunCare JetMatt op niet sterk belaste oppervlakken geen afwerking behoeft en makkelijk aan te brengen is door zowel de doe-het-zelfer als de professional verdient dit product snel aan populariteit.

Onze verschillende lichtbeschermingssystemen

Bekijk de specificaties en verpakkingen van onze lichtbeschermingssystemen in onze webshop

Onze verschillende lichtbeschermingssystemen

Bekijk de specificaties en verpakkingen van onze lichtbeschermingssystemen in onze webshop.

Voorbeeldsystemen SunCare JetMatt

  • Basissysteem op niet sterk belaste oppervlakken: 1 tot 2 lagen SunCare JetMatt in de gewenste eindkleur
  • Afwerkingssysteem op normaal belaste oppervlakken: 1 tot 2 lagen JetFinish of GP Meubel-/Parketlak 1K
  • Afwerkingssysteem op chemisch en/of mechanisch zwaarder belaste oppervlakken: 1 to 2 lagen JetFinish 2K Natur

Voor het gemak hebben wij uiteraard ook een stap-voor-stap behandelingsadvies uitgewerkt voor de basissystemen met de eventuele afwerkingen voor hoger belaste oppervlakken.

 

Download het behandelingsadvies voor anti-vergelende en anti-verkleurende systemen.

 

Nog vragen? Neem gerust contact op!

Heb je nog vragen over de vergeling en verkleuring van interieurhout naar aanleiding van dit artikel? Wil je meer weten over Suncare JetMatt? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies op maat! Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar via (0547) 820 996.

%d bloggers liken dit: