Wat kan een houten interieur toch mooi zijn. De kleur, structuur en uitstraling van vers gedroogd hout is heel erg fraai. Vergeling en verkleuring van het interieurhout zijn ongewenst. Helaas is het ook zo dat met name lichte houtsoorten, zoals vuren, grenen, lariks, berken, populieren en Ayous zonder de juiste lichtbescherming al heel snel gaan vergelen en verkleuren. Waardoor wordt dit veroorzaakt? Hoe is de vergeling en verkleuring te voorkomen? En wat zijn dan de verschillende systemen om het hout zo lang mogelijk die mooie verse uitstraling te laten behouden? In dit artikel gaan we hier verder op in.

Waardoor wordt de vergeling en verkleuring van interieurhout veroorzaakt?

Hout is een natuurlijke grondstof en opgebouwd uit lignine en cellulose. Hout is echter ook gevoelig voor licht. De kleurverandering in de vorm van vergeling en/of verdonkering is echter vaak ongewenst.

Zelfs het diffuse binnenlicht initieert fotochemische processen. En hoe meer licht er binnen treedt, des te sterker de verkleuring en vergeling op zal treden. Dit is een bekend fenomeen bij houten plafonds, wanden, vloeren, meubels en constructies in het interieur en geeft een vaak ongewenst Seventies gevoel. 

Hoe is de vergeling en verkleuring van interieurhout te voorkomen?

Een zogenaamde niet-vergelende lak alleen beschermt het hout onvoldoende tegen vergeling en verdonkering. Böhme  is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in het leveren van haar SunCare lichtbeschermingsproducten voor binnen en buiten. Door gebruik te maken van speciale lichtstabilisatoren in de SunCare binnenproducten kan de vergeling en verkleuring met wel een factor 10 tot 15 vertraagd worden. Dat is een 1000-1500% betere prestatie dan zonder toepassing van deze producten.

 

SunCare 800 reduceert effectief en duurzaam de door licht (UV) veroorzaakte vergeling en verdonkering van hout zonder de natuurlijke eigenschappen van het hout te veranderen. Het is zowel verkrijgbaar in een kleurloze als licht wit ophellende (WF white-finish) variant. SunCare 800 is een waterdun dat zeer geschikt is voor de minst filmvormende afwerking onder Böhme JetFinish lakken, Skylt, olies of hardwaxen. De SunCare 800 moet altijd wel afgewerkt in verband met het wateroplosbaar zijn van de toegepaste UV-absorbers en lichtstabilisatoren.

Toenemende toepassing van hout in het interieur in verband met natuurlijker, gezonder en circulair bouwen heeft geleid tot de vraag naar een economisch en goed werkend lichtbeschermingssysteem voor grote houten wanden en plafonds van CLT (Cross-Laminated-Timber), OSB of multiplex. Het SunCare JetMatt systeem is toepasbaar als 1 tot 2 laags systeem op houten wanden, plafonds en constructiehout.

SunCare JetMatt is makkelijker met de kwast, roller of spuit aan te brengen dan de SunCare 800 en daarom ook favoriet bij veel meubel-/interieurmakers en parketteurs om onder de matte JetFinish 2K Natur lakvernis toe te passen.

De SunCare JetMatt is verkrijgbaar de standaardkleuren: Kleurloos, 100 White-Finish, 200 White-Wash, 300 White-Wash intensief, 400 White Semi-Transparant, 10 Naturgrau greywash subtiel, 20 Naturgrau greywash licht en 30 Naturgrau middel. Dus ook ideaal om het hout net die wittere of grijze tint te geven. En dat vanaf 1 laag!  Check hier bijvoorbeeld het project “Crematorium Borne” waar de speciale kleur Naturgrau 15 rust en sereniteit aan het inlandse Lariks geeft. Wil je eerst bekijken welke kleur het gewenste effect geeft of twijfel je tussen de kleuren? Bestel dan eerst kleine proefpotjes van 125 ml. in de webshop.

De JetFinish 2K Natur watergedragen lak is ideaal om zwaar belaste wanden, tafels, parket en trappen af te werken. Voor minder zwaar belaste onderdelen adviseren wij onze Böhme JetFinish of GP Meubel-/Parketlak 1K toe te passen.

 

Wat zijn de verschillende lichtbeschermingssystemen:

Met de genoemde producten kunnen diverse systemen gerealiseerd worden. De SunCare 800 wordt met name ingezet als niet-filmvormende lichtbeschermingsimpregnering op parket en meubels die met olies of vernissen worden afgewerkt.

Doordat de SunCare JetMatt op niet sterk belaste oppervlakken geen afwerking behoeft en makkelijk aan te brengen is door zowel de doe-het-zelfer als de professional verdient dit product snel aan populariteit voor de afwerking van grote houten wanden en plafonds.

Voor het gemak hebben wij standaard behandelingsadvies voor een economisch 1 laags anti-vergelend systeem en 2 laags topkwaliteit anti-vergelend systeem uitgewerkt. Ook het afwerkingsadvies voor sterker mechanisch of vochtbelaste wanden en plafonds is hierin opgenomen.

Voorbeeldsystemen SunCare JetMatt:

  • Basissysteem op niet sterk belaste oppervlakken: 1 tot 2 lagen SunCare JetMatt in de gewenste eindkleur
  • Afwerkingssysteem op normaal belaste oppervlakken: 1 tot 2 lagen JetFinish of GP Meubel-/Parketlak 1K
  • Afwerkingssysteem op chemisch en/of mechanisch zwaarder belaste oppervlakken: 1 to 2 lagen JetFinish 2K Natur

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies op maat!