Crematorium Borne, stoer en duurzaam gebouw dat één is met de omgeving

Het Crematorium Borne is het tegenovergestelde van vroegere crematoria. Dit nieuwe crematorium heeft een heel moderne, stoere en toch ingetogen architectuur. Het werd ontworpen door bureau Schipperdouwes uit Delden en staat op de plek van een voormalig boerenerf dat op de tekentafel van de ontwerpers in gestyleerde vorm uit de as lijkt herrezen. Wat hier staat is een stoere hoofdvorm dat verwijst naar de grote schuren op het naburige landgoed Twickel. Daarbij wordt het één met de omgeving.

Duurzame houten afwerking

De houten gevelbekleding van glad geschaafd Siberisch Lariks helpt hier uiteraard ook bij. Deze werd voorzien van onze biobased voorvergrijzer, Böhme AgingStain, in de kleur 200 Middle-Grey om het mooi natuurlijk door te laten vergrijzen en gelijk een egale uitstraling te geven. Het hout schijnt nog mooi door. De sterke dragende spanten van Europees Lariks lopen van buiten naar binnen en dragen het fraaie Felsdak. Ingetogenheid en draagkracht worden geaccentueerd door de afwerking met Böhme LignoStain UV in de kleur Naturgrau 30.

crematorium-borne-exterieur-agingstain-200-middle-grey-siberisch-lariks-geschaafd-1-laag-2-1200
bohme-suncare-jetmatt-jetfinish-2k-natur-lignostain-againstain-crematorium-borne-schipper-douwes-markelo-greenpaints-FSMW-20230114-8766-HDR

Buiten en binnen verbinden

Verbinding van binnen naar buiten is er volop met de grote glazen wanden en de lichte binnenruimtes. Wie hier in een van de twee aula’s afscheid neemt van een dierbare, is in permanent contact met het landschap dat rond het nieuwe crematorium de vorm heeft van een park, compleet met wandelpaden, urnenmuur en strooiveld. Aan de binnenzijde wordt ook veel verbinding met de natuur gemaakt door de afwerking van de plafonds, wanden en deuren met latten van Europees Lariks.

Natuurlijke uitstraling hout blijft behouden

De plafondlatten werden door MVA voorzien van een economische 1-laags Böhme SunCare JetMatt systeem in de fraaie eindkleur Naturgrau 15, die warmte met sereniteit combineert. Door de speciale UV-technologie gaat dit ook de verkleuring van het hout tegen, zodat de initiële uitstraling behouden blijft.

De latten van de wanden en deuren werden na de SunCare JetMatt behandeling afgewerkt met Böhme JetFinish 2K Natur Matt kleurloos om ze mooi mat te houden en te beschermen tegen mechanische beschadigingen en goed reinigbaar te houden.

crematorium-borne-interieur-suncare-jetmatt-naturgrau-15-jetfinish-2k-natur-matt-4-1200

Impressie project

Het Crematorium Borne is een zeer geslaagd project. Het totalbeeld qua uitstraling, inpassing en gebruik van zo veel mogelijk natuurlijke en duurzame materialen maakt de cirkel rond. Stoer en duurzaam in een landschappelijke omgeving.

Toegepaste producten

AgingStain 200 Middle-Grey: AgingStain is de biobased voorvergrijzer voor onbehandeld hout. Deze milieuvriendelijke decor-houtbeits geeft onbehandelde houtbekledingen een grijs verweringseffect.

LignoStain UV Naturgrau 30: LignoStain UV is een kwalitatief zeer hoogwaardige, watergedragen, biobased oliebeits met een uitzonderlijk goede penetratie en diep kleurende eigenschappen.

SunCare JetMatt Naturgrau 15: SunCare JetMatt is een economisch, watergedragen, anti-verkleurend UV-lichtbeschermingssysteem voor houten plafonds, lambrizeringen, wanden en constructiedelen.

JetFinish 2K Natur: JetFinish 2K Natur is een zeer hoogwaardige, natuurmatte en minder milieubelastende watergedragen 2K interieurlak.

LignoStain UV RAL 9005 Diepzwart: LignoStain UV is een kwalitatief zeer hoogwaardige, biobased oliebeits met een uitzonderlijk goede penetratie en diep kleurende eigenschappen.

Projectpartners

Architect: schipperdouwesarchitectuur

Opdrachtgever: Crematoria Twente

Aannemer: Aannemersbedrijf Kormelink

Applicateurs: MVA (industrieel) | Heko Spanten B.V. (spanten) Hemink Groep B.V. (bouwplaats)

Onze inspiratieprojecten:

Ben jij ook op zoek naar inspiratie of advies voor jouw project? Wij helpen je graag.