keim-sdg-doelen-blog-greenpaints7B7C7870-0B02-4BFF-BC53-E06935739A7E

Heb je recent ons blog over KEIM buitenmuurverven gelezen, dan weet je ook dat KEIM onze favoriet in die categorie is. Niet alleen het feit dat deze verf voor zeer veel verschillende projecten te gebruiken is, maakt dat hij op de eerste plek staat. Ook de duurzame kwaliteiten spelen een belangrijke rol. Al meer dan 140 jaar is KEIM de meeste duurzame verffabrikant ter wereld. Om deze naam hoog te blijven houden, werken ze onder andere met 5 duurzaamheidsstatements.

keim-sdg-doelen-blog-greenpaints-MVDK-20210305-0092

1. Levensduur

KEIM muurverven hebben de langste levensduur ter wereld. De onderhoudscyclus van KEIM ligt minimaal tussen de 12 en 15 jaar. Dit is significant langer in vergelijking tot organische verfsysteem, zoals acrylaat en siloxanen. Indien onderhoud nodig is, volstaat 1 nieuwe laag KEIM. Hierdoor is niet alleen de tijdsinvestering in onderhoud veel lager, maar het levert uiteindelijk ook een mooie besparing in de portemonnee op. Er zijn vele redenen waarom KEIM verven zo lang meegaan:

  • KEIM verven verkleven niet met de ondergrond
  • Ze zijn niet filmvormend
  • Het bindmiddel kaliumsilicaat is zeer weersbestendig
  • KEIM verflagen laten nauwelijks water van buiten in de ondergrond indringen, maar vocht kan wel ongehinderd een weg naar buiten vinden. Zo ontstaan er geen vochtschades
  • Door de uitstekende drogingseigenschappen blijft de verf lang schoon en algvrij
  • De verven zijn bestand tegen schadelijke stoffen uit de lucht
  • KEIM verven worden niet ‘kleverig’ bij hitte (zoals bij dispersieverven)
  • Ze bevatten alleen absoluut UV-bestendige, minerale pigmenten (langer kleurstabiel)

Door de langere levensduur zijn KEIM muurverven zeer geschikt voor toepassing in zogenaamde RGS (Resultaat Gericht Samenwerken). Je kunt er namelijk onderhoudscycli mee overslaan ten opzichte van reguliere “plastic”muurverven. In het kader van Reduce zijn wij hier als Greenpaints groot voorstander van. Je bespaart immers grondstoffen.

keim-sdg-doelen-blog-greenpaints-MVDK-20210305-0180

2. Emissies

KEIM verven emitteren de minste schadelijke stoffen van alle verfsystemen. KEIM is vrij van oplosmiddelen, fungiciden, weekmakers en andere milieuschadelijke toevoegingen. Er hoeven geen gifstoffen in om algen en mossen te weren. Ze beschikken over een Natureplus-certificaat, een certificaat waar alleen natuurlijke materialen voor in aanmerking komen. De gebruikte bouwmaterialen (in dit geval verven) moeten hiervoor voldoen aan 3 belangrijke criteria: de gebruiksgeschiktheid, de veiligheid voor de menselijke gezondheid en de veiligheid voor het milieu.

Door de lagere emissies kunnen wij als Greenpaints de Carbon Footprint verlagen en zorgen voor een gezonder binnenklimaat en zelfs een gezonder buitenklimaat. Hiermee dragen wij steeds verder bij aan de SDG 3: Goede gezondheid en welzijn en SDG 13: Klimaatactie.

keim-sdg-doelen-blog-greenpaints1C270C05-724D-4846-BFA6-2CB4F5222D91

3. Productie

KEIM-verven beschikken over een uitstekend circulair profiel en heeft van alle verffabrikanten de meeste verantwoorde productieprocessen. Proceswater dat tijdens de productie wordt gebruikt wordt volledig hergebruikt, chemisch beschikte KEIM over een 100% CO2 balans en meerdere fabrieken maken voor 100% gebruik van hernieuwbare energie.

Het is goed om te weten dat producten verantwoord worden geproduceerd en dat er continu oog is voor verbetering en verduurzaming van de productieprocessen.

keim-sdg-doelen-blog-greenpaints-MVDK-20210305-0008

4. Grondstoffen

KEIM verven worden geproduceerd uit zuiver minerale grondstoffen (zand, kwarts, veldspaat, minerale toeslagstoffen en minerale pigmenten). KEIM Purkristalat bestaat voor 100% uit deze minerale grondstoffen en is dus 100% vrij van organische bestanddelen. De tweede (KEIM dispersiesilicaatverven) en derde (sol-silicaatverven) generatie KEIM verven beschikken over maximaal 3% organische toevoeging. Dit als bindmiddel om ervoor te zorgen dat de producten houdbaar blijven in een emmerverpakking. Alle verven zijn vrij van oplosmiddelen, weekmakers en conserveringsmiddelen.

Met steeds schaarser wordende voorraden van “fossiele” grondstoffen zijn minerale verven, gezien de betere verkrijgbaarheid en langere onderhoudsinvallen, een groot deel van de oplossing. Je gaat dus minder van verantwoordere grondstoffen gebruiken. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten.

keim-sdg-doelen-blog-greenpaints-MVDK-20210305-0122

5. CO2

De productie van KEIM heeft de laagste CO2 footprint ter wereld. Alle cijfers zijn ook duidelijk inzichtelijk gemaakt middels Environmental Product Declarations (EPD). Het is voor KEIM belangrijk om deze transparantie te allen tijde te behouden. Om een voorbeeld te noemen; er is tot 7kg CO2 besparing per m2 KEIM Soldalan ten opzichte van siliconenharsemulsie verven. En tot 14kg CO2 besparing per m2 KEIM Innostar ten opzichte van AQ Vinyl Acetaat verven.

Door KEIM verven te gebruiken draag je sterk bij aan het reduceren van de CO2 footprint.