Hout natuurlijk laten vergrijzen of voorvergrijzen?

Een aantal jaren geleden was de optie van voorvergrijzen nog niet zo bekend. Het natuurlijk vergrijzen van hout was eerder iets waar we alleen de negatieve gedachten bij hadden. Hout dat ‘viezig grijs’ werd door de zon en regen. Hout dat zijn mooie natuurlijke kleur verloor. Maar trends veranderen, zo ook de vergrijzing van hout. Mensen zien nu dat het ook wat karakteristieks heeft, iets unieks!

Vergrijsde gevels hebben een bepaalde charme, maar het duurt vele jaren voordat ze een mooi egaal grijs uiterlijk hebben. Als dit al het geval is, want de vergrijzing van onbehandelde houten gevels wordt sterk beïnvloed door verschillende factoren. Onder meer het houttype, de geveloriëntatie, weersbelasting, regen, luchtzuiverheid en bouwtechnische detaillering zijn van invloed. Zo zal beschut hout en hout onder waterslagen bijna niet of zeer langzaam verkleuren en kan hout op de noordoost gevels veel zwarter of vlekkeriger verkleuren. De beste manier om dit te voorkomen? Het gebruik van een voorvergrijzer.

1 laag AgingStain 100 Silver-Grey, 200 Middle-Grey, 300 Brown-Grey op fijn bezaagd Siberisch Lariks

Hout natuurlijk laten vergrijzen

Wil je de karakteristieke uitstraling van vergrijsd hout, dan zijn er grofweg twee opties. Of je kiest voor het natuurlijk laten vergrijzen van het hout of je maakt de keuze voor voorvergrijzen. Laten we eerst eens kijken naar de natuurlijke manier. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Je geeft uiteraard geen geld uit aan een voorvergrijzer, maar daartegenover staan wel meer onderhoudskosten. Laat je zonder enige bescherming de natuur gewoon de gang gaan, dan is de kans op bijvoorbeeld houtrot en een ongelijkmatige verkleuring een stuk groter. Komt er veel water op het hout, dan geeft dit een vlekkerig resultaat. En niet enkel water zorgt voor een minder mooi resultaat. Ook de zon heeft grote invloed op de manier van verkleuren. Misschien heb je het wel eens gezien. Gevelbekleding of schuurtjes die op verschillende manieren verkleurd zijn. Een korte periode extra zon per dag kan al een behoorlijke invloed hebben. De zonkant wordt langzaam grijzer, de schaduwkant, zoals een overstek, behoudt zijn eigen natuurlijke kleur. Waarschijnlijk niet het resultaat dat je wilde.

Al het bovenstaande is te voorkomen met het gebruik van een goede voorvergrijzer. Een investering die het waard is.

Waarom zou ik hout laten voorvergrijzen?

We gaven zojuist aan welke invloed de natuur heeft op hout. Veel van de gevolgen kun je echter een stap voor zijn door het gebruik van een voorvergrijzer. Een voorvergrijzer werkt namelijk als een soort Luxaflex dat de lichttoetreding tempert. Door de langzamere doorvergrijzing blijft het hout harder, stabieler en sterker. Een goede voorvergrijzer stoot water af, waardoor de kans op vlekvorming aanzienlijk kleiner is. Je hoeft je door de optimale waterafstotende werking dus niet bij elke regenbui zorgen te maken of het hout wel goed genoeg beschermd is.

Ook de zon heeft aanzienlijk minder invloed. Waarschijnlijk herken je de volgende situatie wel. Je besluit na jaren dat het tijd is voor een nieuwe kast. Je haalt de kast leeg en ziet dan een duidelijk kleurverschil in het hout. Op de plek waar bijvoorbeeld de boeken hebben gestaan, heeft het hout nog de oorspronkelijke kleur. Terwijl de planken die zijn blootgesteld aan het licht een andere tint tonen. Dit is de natuurlijke werking van hout, die ook zal gelden bij bijvoorbeeld jouw houten gevelbekleding. Uiteindelijk verkleurd en/of vergrijsd het. Zonder het gebruik van een voorvergrijzer zal er een verschil te zien zijn tussen de delen aan de zonkant en die in de schaduw, omdat het natuurlijke proces in verschillende tempo’s werkt. Met een voorvergrijzer kleuren de oppervlakken veel meer naar elkaar toe en zijn dan beter familie van elkaar.

Böhme AgingStain 100 Silver-Grey biobased voorvergrijzer op fraai vergrijsde gevel na 4 jaar expositie

Het effect op diverse houtsoorten

Elke houtsoort reageert anders op een voorvergrijzer en voor iedere houtsoort is er een techniek en ander soort voorbereiding van het hout die het beste werkt. Vanzelfsprekend bepaalt de basiskleur van het hout voor een groot deel het eindresultaat. Zo krijgt een lichtkleurige houtsoort een heel ander effect van een vergrijzer dan donker of roodachtig hout krijgt. Daarnaast moet je rekening houden met de oppervlaktestructuur en porositeit van het hout. Een fijn bezaagd oppervlak neemt veel meer verf op dan een geschaafd oppervlak en zal dan ook intenser/dieper kleuren. Voor meer dekking op een geschaafd oppervlak kun je meerdere lagen voorvergrijzer opzetten.

Het verschil in techniek voor de bewerking van jouw hout zit hem met name in de houtsoort en bijbehorende vervelende eigenschappen. Hier moet je rekening houden voordat je de voorvergrijzer kunt aanbrengen. Zo bevat eikenhout looizuur (tannines). Looizuur lost op bij bijvoorbeeld neerslag en veroorzaakt gelige vlekken of kringen wanneer dit in aanraking komt met watergedragen producten. Dit kan storend zijn op licht hout. Bij vergrijzingstechnieken is looizuur veelal een minder groot probleem, omdat het minder zichtbaar is. Grenen en vuren zijn tanninearme houtsoorten.

trend-2018-graywash-look-kleurinspiratie-greenpaints

Hout voorvergrijzen met KEIM Lignosil Verano

KEIM Lignosil-Verano is een minerale voorvergrijzer voor op hout. Deze voorvergrijzer heeft een hele mooie matte uitstraling en is zeer dampopen. Het simuleert de natuurlijke vergrijzing van het hout, dat er daardoor uitziet  alsof het meerdere jaren verweerd is. Het oppervlak met KEIM Lignosil-Verano zal natuurlijk doorvergrijzen. Hierdoor worden optische kleurverschillen, zoals bij onbehandelde houten delen die blootgesteld of beschermd liggen, voorkomen. De Lignosil-Verano voorvergrijzer is wat matter en dekkender ingesteld dan de Böhme AgingStain vergrijzer en geeft dus een vlakkere inkleuring die potmat is.

Met KEIM Lignosil-Verano kies je voor een natuurmatte uitstraling, een hoge dampopenheid (niet-filmvormend) en een hoge kleurstabiliteit/lichtechtheid. Het wordt gemaakt van de natuurlijke grondstof zand en heeft een zeer lage milieu-impact. Het minerale karakter maakt dat de Verano vrij is van biociden en zelf voldoet aan de brandklasse A2. Dit betekent dat er bij het uitbreken van brand geen extra risicofactor is, iets wat veel conventionele verfsystemen helaas wel met zich meebrengen.

Wij adviseren altijd om voorafgaand aan plaatsing het hout rondom te voorzien van 1 laag voorvergrijzer. Indien gewenst kan dan zichtzijdig na plaatsing een 2e laag aangebracht worden. Op fijn bezaagde oppervlakken worden de mooiste resultaten verkregen. De KEIM Lignosil-Verano is zowel industrieel te verspuiten als ook met de kwast of roller aan te brengen.

Greenpaints verkoopt KEIM Lignosil-Verano in 12 standaardkleuren volgens de Verano kleurenkaart. Hierbij zitten zowel de Classic-kleuren als Metallic-Kleuren. Aangezien het product speciaal op kleur gemaakt wordt in de fabriek bedraagt de gemiddelde levertijd wel 5-7 werkdagen. De voorvergrijzer is te koop in verpakkingen van 2,5, 5 en 20 liter.

Voorvergrijzen van hout met Böhme AgingStain

AgingStain is een biobased voorvergrijzer op basis van een oliewasemulsie. Hierdoor stoot het water af en voorkomt de vorming van waterkringen en vlekken. De stabiliserende effectpigmenten zorgen voor een egaal voorvergrijsd/voorgekleurd uiterlijk vanaf de oplevering. Het systeem laat verdere gelijkmatige natuurlijke vergrijzing van het hout toe. Hierdoor ontstaat een stabieler oppervlak, dat met de jaren meer en meer natuurlijk doorkleurd. Het effect is vergelijkbaar met 4 jaar blootstelling aan zonlicht. We raden het altijd aan om, indien mogelijk, al een eerste laag voorvergrijzer aan te brengen voordat je het hout plaatst. Hierdoor is ook het niet zichtbare oppervlak stabieler en onder andere beter beschermd tegen houtrot.

Met AgingStain kies je voor een milieuvriendelijke, biobasedvoorvergrijzer met een zeer fraai natuurmat uiterlijk. Böhme AgingStain is wat warmer en minder dekkend dan de KEIM Lignosil-Verano en geeft een iets natuurlijkere uitstraling. Het systeem is zeer dampopen. AgingStain is als economisch en duurzaam 1-laags of 2-laags systeem toe te passen en perfect industrieel en manueel aan te brengen. Het past volledig in de trend van natuurlijker, biobased en dampopen bouwen.

Greenpaints verkoopt zeven kleuren AgingStain in verschillende hoeveelheden. Wil je eerst op een proefstukje hout testen wat het effect is van een type kleur AgingStain? Dan kun je het beste eerst een proefpotje (125 mg) bestellen. De voorvergrijzer is te koop in verpakkingen van 1 kg, 2,5 kg en 5 kg. Je kunt kiezen uit de kleuren:

  • 100 Zilvergrijs semi-transparant (Silver-Grey)
  • 200 Middengrijs semi-transparant (Middle-Grey)
  • 300 Bruingrijs semi-transparant (Brown-Grey)
  • 400 Antracietgrijs semi-transparant (Antracite-Grey)
  • 5454 Warmgrijs semi-transparant (Warm-Grey)
  • 5454 Zwart semi-transparant (Black)

Uiteraard is het ook mogelijk om meer dan één kleur te gebruiken. Je kunt de keuze maken om meerdere grijstinten voorvergrijzer te combineren, bijvoorbeeld voor de verschillende delen van je gevelbekleding. Dit geeft niet alleen een zeer mooi contrast, maar ook een uniek resultaat!

Interesse in de voorvergrijzers van Greenpaints?

Via onze online Greenpaints-shop verkopen we ook onze voorvergrijzers. Ook de AgingStain proefpotjes zijn via deze weg te bestellen. Mocht je nog vragen hebben of advies willen, dan is het uiteraard mogelijk om contact met ons op te nemen.