Nageïsoleerde bakstenen gevels behandelen met KEIM Soldalan

keim-soldalan-me-na-isolatie-woning-webshop-greenpaints-21492D00-A02B-4225-B5BF-CD44341BAB2C

Bij het kopen van beits of verf is het altijd belangrijk om te weten op welke ondergrond je het product aan moet brengen. Een gestucte muur zal om een andere aanpak, benodigdheden én product vragen dan bijvoorbeeld een bakstenen muur. Ook zal het een verschil maken of het om een al gebouwde woning gaat of dat de bouw nog moet beginnen.

Is jouw woning al gebouwd en wil je het graag beter isoleren, dan zal je de term ‘nageïsoleerd of na-isolatie’ vaak tegenkomen. Na-isolatie is namelijk de vakterm voor het isoleren van een woning die al gebouwd is. De woning is niet direct bij de bouw al voorzien van (een aantal) isolatieopties.

Alle materialen, waaronder de bakstenen, hebben dus al te maken gehad met de verschillende weersinvloeden voordat er verder geïsoleerd werd. Zonder bijvoorbeeld spouwmuurisolatie zal de weersinvloed nog groter zijn geweest. Bij het behandelen van de nageïsoleerd bakstenen gevel zijn er daarom een aantal (extra) punten waar je op moet letten.

keim-soldalan-me-na-isolatie-woning-webshop-greenpaints-AC0BCCD9-55A6-4D8B-8CCB-5A7485A5548A

Nageïsoleerde gevels behandelen; hier moet je op letten

We schreven eerder al over een ontwikkeling binnen de huizenmarkt, waarbij oudere woningen worden gekocht door een jongere generatie kopers. De nieuwe woning staat meestal in de perfecte wijk en omgeving, maar verder is het één groot klusproject. Vaak worden er nog extra ruimtes als een bijkeuken of extra slaapkamer gebouwd en wordt alles wat er te isoleren valt ook aangepakt. Dit is uiteraard een goede stap wanneer we kijken naar energie- en geldbesparing. De bewoners verbruiken minder energie en alle (isolatie)stappen helpen mee aan een duurzamere wereld. We raden dan ook zeker aan om ook bij jouw woning te kijken naar de mogelijkheden tot (na-)isolatie.

Waar de meeste fouten echter gemaakt worden, is bij de natuurlijke werking van alle gebruikte materialen. Een huis moet kunnen ademen, zo ook via de bakstenen gevels. Wanneer een nageïsoleerde gevel een of meerdere lagen acrylaatverf krijgt, dan verliest het de mogelijkheid om te ademen. In de eerste instantie zal het schilderwerk er strak uitzien, maar als snel ontstaan er scheuren en afbrokkelingen. Dit is met deze ‘plastic’ verven ook niet te voorkomen. Met het aanbrengen van de verf beperk je de vochtregulatie in zo’n mate dat de muren altijd nat blijven. Met als gevolg een ongezonder binnenklimaat, vorstschade in de winter en het regelmatig moeten overschilderen van de gevel.

Over het algemeen is het zo dat vrijwel alle bakstenen gevels geschikt zijn om te behandelen met KEIM. Ook het toepassen van bijvoorbeeld KEIM Soldalan en KEIM Soldalan-ME is op vrijwel alle gangbare ondergronden mogelijk. Een uitzondering op deze regel ligt vooral bij zeer oude steensoorten of bij stenen die veel inhoudsstoffen bevatten, zoals kalksteensoorten als Belgisch hardsteen.

keim-sdg-doelen-blog-greenpaints1C270C05-724D-4846-BFA6-2CB4F5222D91

De oplossing voor nageïsoleerde gevels; KEIM Soldalan en KEIM Soldalan-ME

KEIM Soldalan staat bekend als een echte allrounder. Het is geschikt voor alle projecten, groot en klein, rondom jouw woning. Heb je plannen voor een buitenproject, zoals het schilderen van een nageïsoleerde gevel, dan is KEIM Soldalan hét startpunt. De verf hecht op minerale en op organische ondergronden en verbindt op deze manier als eerste silicaatverf, de veelvuldige toepassing van dispersiegebonden verven met de minerale kwaliteitskenmerken van een klassieke silicaatverf.

Bij de toepassing van witte kleuren en tinten uit wit adviseren wij de KEIM Soldalan-ME toe te passen. Door de toevoeging van fotokatalytisch titaandioxide worden organische verontreinigingen en stikstofoxides (NoX) makkelijker afgebroken. Resultaat, de gevel blijft nog schoner en heeft een hogere zelfreinigende werking.

Dat we KEIM Soldalan noemen in combinatie met het behandelen van nageïsoleerde gevels is natuurlijk niet zonder reden. De belangrijkste eigenschap is namelijk de hoge dampopenheid van deze verf. En juist dat is belangrijk wanneer je jouw woning van buiten niet in een ‘plastic zak’ wilt veranderen. Soldalan zorgt ervoor dat water wordt tegengehouden, maar dat de gevel wel blijft ademen. De vochtregulatie blijft hierdoor optimaal.

Onder andere bij verfsystemen wordt deze dampopenheid uitgedrukt in een Sd-waarde (dampdiffusieweerstand). Deze waarde geeft aan welke luchtlaagdikte overeenkomt met de dampdiffusieweerstand van een bouwstof. Dit houdt in dat water niet makkelijk naar binnen kan treden, maar damp wel makkelijk naar buiten kan. Stel dat de Sd-waarde 50 is, dan is de dampdiffusieweerstand van het materiaal in de genoemde laagdikte gelijk aan die van een laag lucht van 50 meter. Hoe lager de Sd-waarde, hoe meer dampopen het materiaal is. KEIM is met een Sd-waarde van 0,01 dus zeer dampopen en daarmee uitermate geschikte voor het behandelen van nageïsoleerde gevels!

keim-soldalan-me-na-isolatie-gevel-webshop-greenpaints-Villa's aan de Oeverlibel Eelderwolde (3)

Onderhoudsvriendelijk systeem

De laatste positieve eigenschap van KEIM noemden we in eerdere blogs al, maar willen we graag nogmaals benoemen. Dit is het feit dat de verven minimaal 10-15 jaar meegaan zonder dat je er veel omkijken naar hebt. KEIM biedt zelfs 20 jaar kleurgarantie bij applicatie door een professional.

Als jouw nieuwe woning dus een klusproject is, pak het dan gelijk goed aan door de juiste verf te gebruiken nadat je de woning geïsoleerd hebt. KEIM silicaatverven bevatten uitsluitend lichtechte, minerale kleurpigmenten. Door de minerale bindmiddelen hebben ze de hoogste UV-bestendigheid en zijn ze absoluut weervast. KEIM verven verbleken niet, maar behouden een mooi mineraal mat uiterlijk en blijven kleurstabiel. Verf de nageïsoleerde gevels met KEIM Soldalan en geniet jarenlang van een prachtige, chique gevel.